Destinationer

Check motivationen

Download værktøjet og gennemfør et check af motivationen i projektteamet. De mange motivationsfaktorer påvirker den enkelte projektdeltager forskelligt og dermed den enkeltes engagement og passion for projektet. Som projektleder kræver det empati og aktiv lytning, at forstå hvordan du skruer op for motivationen hos den enkelte. Dette værktøj tager udgangspunkt i motivationsteorier fra Daniel Pink, Maslows, Hertzbergs og Czikszentmihalyi og giver dig et overblik.

Fuld beskrivelse

Formålet med værktøjet er at afdække, hvad der motiverer den enkelte projektdeltager og vurdere hvordan den enkelte er motiveret. Værktøjet hjælper med at definere og igangsætte de rigtige tiltag, der kan hæve motivationen for den enkelte. En forbedret motivation hos projektdeltagerne giver bedre projektresultater

Hvornår bruges værktøjet i projektet?

Motivationstjekket består af to skabeloner

  • Skabelon 1 kan bruges som udgangspunkt for en første samtale projektlederen har med den pågældende deltager
  • Skabelon 2 kan bruges løbende gennem projektet, når projektlederen vurderer, at der er udfordringer med motivationen af enkelte medarbejdere

Hvem bruger motivationstjekket?
Dette er først og fremmest et analyseværktøj for projektlederen. Det vil være en fordel, hvis det udarbejdes på baggrund af samtaler med projektdeltagerne f.eks. en ansættelsessamtale eller interview. Skemaet kan også udarbejdes på baggrund af de løbende samtaler der er mellem projektleder og deltager. Motivation handler grundlæggende om at du som projektleder ærligt interesserer dig for deltagerne.

Sådan gør du

Skabelon 1: Gennemfør en ansættelsessamtale med hver projektdeltager, hvor du fortæller om projektet og dine forventninger. Under denne samtale beder du også projektdeltageren fortælle om vedkommendes baggrund, erfaringer, ønsker og forventninger. Du kan godt spørge direkte:

  • Hvad synes vedkommende er spændende ved dette projekt, hvad giver mening for vedkommende?
  • Hvilket område har vedkommende erfaring med, hvilke opgaver og ansvar vil vedkommende gerne have?
  • Hvor ser projektdeltageren spændende udviklingsmuligheder, personligt eller fagligt?
  • På baggrund af en lignende samtale kan skabelon 1 udfyldes. Din opfattelse kan senere verificeres hos deltagerne gennem andre samtaler.

Skabelon 2: Foretag et sundhedscheck af motivationen i teamet. Dette gennemføres af projektleder, specielt hvis det halter med motivationen.

  • Trin 1: Angiv samtlige projektdeltagere i venstre kolonne og marker med et kryds i de farvede kvadrater, hvor motiveret den enkelte opfattes. Grøn: Motiveret og initiativrig. Gul: Passer sit arbejde og levere det vedkommende bliver bedt om. Rød: Mangler interesse og engagement. Leverer ikke som forventet.
  • Trin 2: Vurder derefter den enkelte projektdeltager fra venstre mod højre. Hvis der er problemer med motivationen hvor er udfordringen? Marker med et kryds i de farvede kvadrater hvor du mener problemet findes. Hvor er det, at vedkommen scorer gul eller rød? Er det i kolonnen under mening? Ansvar? Udvikling? Eller den sidste kolonne fordi grundlæggende faktorer ikke er opfyldt f.eks. de fysiologiske behov, sociale behov eller sikkerhedsbehovet. Det kan også skyldes utilfredshed og andre faktorer der bremser eller reducere motivationen.
  • Trin 3: Gennemgå derefter den enkelte projektdeltager fra venstre mod højre og vurder hvilke tiltag du som projektleder vil iværksætte de steder hvor du har sat kryds i gul eller rød. Tag derefter en samtale med de enkelte deltagere og implementer dine tiltag i den kommende tid.

Se den udførlige beskrivelse af fremgangsmåden i PowerPoint værktøjet: Check af motivationen. Word værktøjet indeholder udelukkende skabelonerne. Motivationstjekket er et generelt ledelsesværktøj som kan anvendes uanset om du arbejder med projekter, som tager udgangspunkt i IPMA, Prince2, PMI, agile metoder som Scrum eller Half Double.

quote

"What can be more absurd than the idea that the locomotives should move twice as fast as horse-drawn carriages?"

- The Quarterly Review 1825

Hvem er airborn leadership?

Som projektleder har jeg altid ønsket mig et sted, hvor jeg kunne klikke ind og få inspiration, relevant viden og konkrete værktøjer, uanset tidspunktet og hvor jeg var. En trådløs værktøjskasse hvor viden kom til mig gennem luften. En hjælp der kunne give mig et konkret løft i min nuværende udfordring.

Du har aldrig været vigtigere som projektleder. Projekter er motoren i udvikling af en bedre forretning, nye produkter, forbedringer i samfundet og den globale omstilling til bæredygtig energi og produktion. Dit lederskab er derfor altafgørende. Som leder og projektleder er du værktøjet, der skaber resultaterne.

Jeg håber airborn leadership kan være din gateway til viden indenfor projektledelse, uanset hvilken rejse du er på.

John Ryding Olsson Grundlægger & forfatter
John Ryding Olsson Grundlægger & forfatter John Ryding Olsson

Søger du luft under vingerne?

Bliv opdateret med ny viden og nye værktøjer direkte i din indbakke