Destinationer

Træf beslutninger på den gode måde

13. juli 2024John Ryding Olsson

Fire strategier til optimale og legitime beslutninger, uden at bruge for megen tid

 Beslutninger skal have høj kvalitet og være legitime og så skal der ikke bruges for meget tid på dem. Den blå figur angiver, hvornår det er vigtigt at involvere andre og hvem.

Den lodrette akse handler om rationalitet. Hvor vigtigt er det at have de rette informationer for at tage den rigtige beslutning? Den vandrette akse er af politisk karakter. Her er det vigtigste, at beslutningen bliver accepteret hos en bestemt målgruppe. Det handler om legitimitet.

Er det afgørende, at beslutningen er den helt rigtige med høj kvalitet, så befinder vi os i de to øverste muligheder. Hvis det er en teknisk beslutning, hvor lægmand ikke har den store interesse i hvilken løsning der vælges, men hvor det er afgørende at vælge den optimale løsning, så kan beslutningen tages blandt de få personer, som er specialister på området.

Hvis beslutningen får mærkbar effekt for brugere og interessenter, er det vigtigt at involvere dem i beslutningsprocessen. Det er en meget omfattende beslutningsproces, hvor der skal skabes konsensus mellem specialister og interessenter.

Hvis vi befinder os i den nederste del af figuren, hvor udfaldet af beslutningen ikke er så vigtigt, f.eks. fordi der er flere alternative muligheder, så har vi to muligheder. Hvis udfaldet ikke er vigtigt for projektdeltagere eller interessenter, så tager projektlederen selv beslutningen uden at forstyrre andre. Hvis der er en gruppe af projektdeltagere, der mener, det er vigtigt, om vi vælger ensfarvede eller ternede duge til cafébordene til informationsmødet, så delegerer projektlederen beslutningen til dem.

Beslutninger træffes ikke kun på grundlag af objektive data. Beslutninger er også synliggørelse af magten i interessentgruppen eller organisationen. Brug tiden der hvor beslutningen skal være optimal, eller kræver stor legitimitet.

 

 

quote

"Standing in the middle of the road is very dangerous; you get knocked down by the traffic from both sides."

- Margaret Thatcher

Hvem er airborn leadership?

Som projektleder har jeg altid ønsket mig et sted, hvor jeg kunne klikke ind og få inspiration, relevant viden og konkrete værktøjer, uanset tidspunktet og hvor jeg var. En trådløs værktøjskasse hvor viden kom til mig gennem luften. En hjælp der kunne give mig et konkret løft i min nuværende udfordring.

Du har aldrig været vigtigere som projektleder. Projekter er motoren i udvikling af en bedre forretning, nye produkter, forbedringer i samfundet og den globale omstilling til bæredygtig energi og produktion. Dit lederskab er derfor altafgørende. Som leder og projektleder er du værktøjet, der skaber resultaterne.

Jeg håber airborn leadership kan være din gateway til viden indenfor projektledelse, uanset hvilken rejse du er på.

John Ryding Olsson Grundlægger & forfatter
John Ryding Olsson Grundlægger & forfatter John Ryding Olsson

Søger du luft under vingerne?

Bliv opdateret med ny viden og nye værktøjer direkte i din indbakke