Destinationer

Konflikttrappen

13. juli 2024John Ryding Olsson

Løs konflikten mens det er let!

Konflikter er en naturlig ting i projekter og det er faktisk udviklende og skaber innovation at have forskellige synspunkter og indfaldsvinkler. Men konflikter kan også blive destruktive og de skal derfor løses på en hensigtsmæssig måde. Konflikttrappen er et meget godt billede på, hvornår du som projektleder bør gribe ind. Alt efter hvilken litteratur du læser, findes der forskellige konflikttrapper, hvor trinnene hedder noget forskelligt, men princippet er det samme.

Konflikter starter med, at vi har forskellige synspunkter og diskuterer disse indfaldsvinkler. Hvis ikke vi får løst uoverensstemmelserne på dette niveau, kan der være en tendens til, at vores interesse for at lytte til den andens argumenter daler.

Når en konflikt mellem to personer bliver polariseret, kan de ofte ikke løse konflikten selv. De har derfor brug for en mægler. Det er her, du må træde til som projektleder. En konflikt er polariseret, når der ikke kommer nye argumenter. Deltagerne gentager de samme argumenter – bare højere.

Vi kommer måske så langt, at parterne overhører den andens synspunkter og begynder at gøre, som de vil. Fortsætter konflikten begynder vi at glemme sagen, så nu skyldes konflikten modparten, der er en sjuft. I denne fase foretager vi ofte bagtalelse af modparten for at vinde sympatisører. Vi forsøger at opbygge en alliance imod modparten. ”Jeg har hørt, at han også leverede dårlig kvalitet i andre projekter”, eller ”Det er typisk altid ham, der kommer for sent og uforberedt til møderne – han spilder vores tid”. Nu går vi efter personen.

Hvis ikke konflikten stoppes, udvikler den sig til en regulær krig, hvor vi forsøger at gøre modstanderen ukampdygtig. I sidste ende kan vi være villige til at gå så langt, at det er den totale krig, Kamikaze. Modstanderen skal ned med nakken, koste hvad det vil! På dette tidspunkt er konflikten destruktiv og skadelig for relationen, eller mere korrekt så findes der ikke længere en relation. Derfor er det vigtigt at få håndteret konflikten, inden den når for langt op ad konflikttrappen.

Generelt kan man sige, at konflikter er lettere at løse, jo længere nede de befinder sig på konflikttrappen. Så hvis man er konfliktsky, skal man sørge for at få håndteret konflikterne på de laveste trin. Hold øje med konflikterne i dit projekt og grib ind i tide.

Her kan du læse mere:

Projektlederskab – effekt til tiden, John Ryding Olsson, Djøf Forlag 2016, ISBN

 

quote

"The number of Prince2 certified in the world: 1,000,000 (2015)"

- Prince2

Hvem er airborn leadership?

Som projektleder har jeg altid ønsket mig et sted, hvor jeg kunne klikke ind og få inspiration, relevant viden og konkrete værktøjer, uanset tidspunktet og hvor jeg var. En trådløs værktøjskasse hvor viden kom til mig gennem luften. En hjælp der kunne give mig et konkret løft i min nuværende udfordring.

Du har aldrig været vigtigere som projektleder. Projekter er motoren i udvikling af en bedre forretning, nye produkter, forbedringer i samfundet og den globale omstilling til bæredygtig energi og produktion. Dit lederskab er derfor altafgørende. Som leder og projektleder er du værktøjet, der skaber resultaterne.

Jeg håber airborn leadership kan være din gateway til viden indenfor projektledelse, uanset hvilken rejse du er på.

John Ryding Olsson Grundlægger & forfatter
John Ryding Olsson Grundlægger & forfatter John Ryding Olsson

Søger du luft under vingerne?

Bliv opdateret med ny viden og nye værktøjer direkte i din indbakke