Destinationer

Design projektet for effekt

13. juli 2024John Ryding Olsson

Hvis vi skal opnå strategisk effekt, skal der bygges bro mellem leverancer og effekt

Vi er nødt til at tænke ledelse af projektet på en ny måde: Vi har forventet, at leverancerne skaber effekten. Mange har opdaget, at på trods af gode leverancer så udebliver effekten. Med udgangspunkt i det blå billede er følgende justeringer nødvendige:

  1. Vi får kun den langsigtede forretningseffekt, hvis ledere på højt niveau tager ansvaret for disse effekter. Projektets effektmål, skal være en del af projektejers ledelsesmål.
  2. Da der ikke er enighed i organisationen, kræver det megen involvering at definere og sikre den ønskede effekt. Det betyder, at projektleder skal gå fra at være manager til leader.
  3. Projektet skal ikke ”kun” levere leverancerne, men skal også skabe de kompetencer, medarbejderne skal beherske for at kunne anvende leverancerne.
  4. Det er ikke leverancerne, der skaber effekten, men medarbejdernes kompetencer og vilje til at bruge leverancerne. Derfor skal der defineres mål for de nødvendige adfærdsændringer og medarbejderne skal involveres, så de ønsker at ændre adfærd.
  5. Projektet kan skabe leverancerne, men adfærdsændringen hos den enkelte medarbejder sker i driften. Derfor skal mellemledere involveres tidligt, og gøres ansvarlig for adfærdsændringerne.
  6. For at sikre realisering af effektmålene stopper projektet først, når effekten er opnået.

Det er en væsentlig udvidelse af projektlederopgaven. Nu er det ikke kun en teknisk ledelsesopgave at skaffe leverancerne. Opgaven har stor fokus på håndtering af interessenter og ledere på forskellige niveauer. Der skal udvikles en fælles opfattelse af den ønskede effekt. Der skal sikres opbakning fra ledere i forskellige afdelinger på flere niveauer og effektmålene skal forfølges over en længere periode.

”It is no use saying, we are doing our best. You have got to succeed in doing what is necessary” Winston Churchill

quote

"For me, it is always important that I go through all the possible options for a decision."

- Angela Merkel

Hvem er airborn leadership?

Som projektleder har jeg altid ønsket mig et sted, hvor jeg kunne klikke ind og få inspiration, relevant viden og konkrete værktøjer, uanset tidspunktet og hvor jeg var. En trådløs værktøjskasse hvor viden kom til mig gennem luften. En hjælp der kunne give mig et konkret løft i min nuværende udfordring.

Du har aldrig været vigtigere som projektleder. Projekter er motoren i udvikling af en bedre forretning, nye produkter, forbedringer i samfundet og den globale omstilling til bæredygtig energi og produktion. Dit lederskab er derfor altafgørende. Som leder og projektleder er du værktøjet, der skaber resultaterne.

Jeg håber airborn leadership kan være din gateway til viden indenfor projektledelse, uanset hvilken rejse du er på.

John Ryding Olsson Grundlægger & forfatter
John Ryding Olsson Grundlægger & forfatter John Ryding Olsson

Søger du luft under vingerne?

Bliv opdateret med ny viden og nye værktøjer direkte i din indbakke