Destinationer

Strategi for konflikthåndtering

28. februar 2020John Ryding Olsson

Aflæs modpartens stil og vælg din konfliktadfærd

Figuren illustrerer variationerne i den typiske konfliktadfærd, alt efter om relationen eller sagen er vigtig eller mindre vigtig for os. Det er et af de forhold, du skal være opmærksom på, når konflikter skal løses. Det er ikke sikkert, at modparten opfatter sagen og jeres relation lige så vigtig som dig, eller modsat.

Du konfronterer, når både relationen og sagen er vigtig for dig. Dette sker ofte, når der kræves en integreret løsning, som tager udgangspunkt i begge parters interesser og hvor målet også handler om læring for begge parter. Du gør det for at skabe en fælles forpligtelse ved at indarbejde begge parters interesser og skabe konsensus.

Du trækker dig, når hverken relationen eller sagen er vigtig. Der er situationer, hvor sagen er forholdsvis triviel set i forhold til andre sager, du slås med i øjeblikket og hvor du har den opfattelse, at du ikke har nogen chance for at komme igennem med dit synspunkt. Du bruger også denne stil, hvis du skal have ophidsede folk til at køle af.

Du tvinger din vilje igennem, når sagen er vigtig, men relationen er mindre vigtig, eller du står over for mennesker, som ikke markerer sig kraftigt. Det er ofte i situationer, hvor der er behov for en hurtig resolut beslutning, hvor sagen er af vital betydning for projektet og du som projektleder ved, at du har ret. Det kan være i situationer, hvor upopulære beslutninger skal træffes.

Du glatter ud, når relationen er vigtig, men sagen er mindre vigtig for dig. Denne stil anvendes, når sagen er mere vigtig for modparten og du ønsker at vedligeholde det gode forhold. Det kan også være, at du har opdaget at du har taget fejl og vil vise, at du ønsker en langsigtet relation.

Du indgår kompromis, når sagen er forholdsvis vigtig, men du vurderer, at det ikke er risikoen værd at forringe relationen. Du vælger også denne stil, når du og modparten har samme indflydelse og magt og begge anser sagen for at være vigtig. Strategien kan også bruges, når midlertidige løsninger skal findes til forholdsvis komplicerede problemstillinger, eller acceptable løsninger skal findes under tidspres.

Bog af Lewicki & Hiam

Mastering Business Negotiation: A Working Guide to Making Deals and Resolving Conflict by Roy J. Lewicki, Alexander Hiam, Publisher: Jossey-Bass; 1 edition (July 21, 2006). ISBN-13: 978-0787980993. ISBN 10: 0787980994

quote

"What can be more absurd than the idea that the locomotives should move twice as fast as horse-drawn carriages?"

- The Quarterly Review 1825

Hvem er airborn leadership?

Som projektleder har jeg altid ønsket mig et sted, hvor jeg kunne klikke ind og få inspiration, relevant viden og konkrete værktøjer, uanset tidspunktet og hvor jeg var. En trådløs værktøjskasse hvor viden kom til mig gennem luften. En hjælp der kunne give mig et konkret løft i min nuværende udfordring.

Du har aldrig været vigtigere som projektleder. Projekter er motoren i udvikling af en bedre forretning, nye produkter, forbedringer i samfundet og den globale omstilling til bæredygtig energi og produktion. Dit lederskab er derfor altafgørende. Som leder og projektleder er du værktøjet, der skaber resultaterne.

Jeg håber airborn leadership kan være din gateway til viden indenfor projektledelse, uanset hvilken rejse du er på.

John Ryding Olsson Grundlægger & forfatter
John Ryding Olsson Grundlægger & forfatter John Ryding Olsson

Søger du luft under vingerne?

Bliv opdateret med ny viden og nye værktøjer direkte i din indbakke