Destinationer

Motivation ifølge Daniel H. Pink

09. juli 2020John Ryding Olsson

Det skal give mening, vi vil have selvbestemmelse og blive dygtigere

Daniel H. Pink opsummerer mange af de kendte motivationsteorier i bogen Drive, hvor han påpeger tre forhold, som er afgørende for medarbejderes motivation.

  1. at man kan se et formål med det, man laver
  2. at man har selvbestemmelse
  3. at man hele tiden bliver dygtigere til det, man laver

Deltagerne motiveres, hvis det de laver, giver mening, de oplever anerkendelse for deres indsats og føler, at de udvikler sig og at der er en vis autonomi – frihed under ansvar.

Mening: Projektet skal give mening for den enkelte og det kan være mange ting ud over projektets formål og vision. For nogle er det opfyldelsen af sociale behov og behovet for selvagtelse, der kan skabes gennem arbejdet i teamet. For andre er det selve jobbets indhold, den faglige opgave. Den enkelte skal opleve, at projektet og deres bidrag giver mening – vi gør en forskel.

Udvikling: Flere motivationsfaktorer har dette fokus: Selvrealisering, udviklingsmuligheder og til dels også præstationsmuligheder. Projektet skal give deltagerne opgaver, der sikrer, at den enkelte får passende udfordringer og udviklingsmuligheder både fagligt og personligt. Den enkelte skal føle at man bliver bedre til det man laver.

 Autonomi: Den enkelte skal have ansvar for eget arbejde. Flere af motivationsteorierne nævner direkte: Ansvar, indflydelse, muligheder for forfremmelse og magtbehov som vigtige motivationsfaktorer. Autonomi er motiverende hvis du får et passende ansvar og råderum. Ansvar for planlægning af eget arbejde. Men ansvaret kan også blive for stort, så det virker skræmmende og stressende.

Du skal være opmærksom på, at motivationen kan undermineres, hvis du ikke forstår, hvad der giver den enkelte mening. Hvis udviklingskravene er for store eller uinteressante, eller hvis ansvaret er for stort og tyngende.

Daniel H. Pink (født 1964) er forfatter til seks bøger om arbejde, forretning og adfærdsvidenskab. Han var i 2014 vært og chefproducent på National Geographics samfundsvidenskabelige tv-serie Crowd Control. Fra 1995 til 1997 var han forfatter til mange af vicepræsident Al Gores taler.

Bog om motivation

  • Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us. 2009. ISBN 978-1-59448-884-9. NEW Hardcover Nonfiction bestseller, 2010.

Andre bøger af Daniel H. Pink 

  • Free Agent Nation: The Future of Working for Yourself. 2001. ISBN 978-0-446-67879-7.
  • A Whole New Mind: Why Right-Brainers Will Rule the Future. 2005. ISBN 978-1-59448-171-0. NEW Hardcover Nonfiction bestseller, 2008.
  • The Adventures of Johnny Bunko: The Last Career Guide You’ll Ever Need. 2008. ISBN 978-1-59448-291-5.
  • To Sell is Human: The Surprising Truth About Moving Others. 2012. ISBN 978-1-59448-715-6. NEW Hardcover Nonfiction bestseller, 2013.
  • When: The Scientific Secrets of Perfect Timing. 2018. ISBN 978-0-73521-062-2. NEW Hardcover Nonfiction bestseller, 2018.
quote

"Do every job you're in like you're going to do it for the rest of your life, and demonstrate that ownership of it."

- Mary Barra

Hvem er airborn leadership?

Som projektleder har jeg altid ønsket mig et sted, hvor jeg kunne klikke ind og få inspiration, relevant viden og konkrete værktøjer, uanset tidspunktet og hvor jeg var. En trådløs værktøjskasse hvor viden kom til mig gennem luften. En hjælp der kunne give mig et konkret løft i min nuværende udfordring.

Du har aldrig været vigtigere som projektleder. Projekter er motoren i udvikling af en bedre forretning, nye produkter, forbedringer i samfundet og den globale omstilling til bæredygtig energi og produktion. Dit lederskab er derfor altafgørende. Som leder og projektleder er du værktøjet, der skaber resultaterne.

Jeg håber airborn leadership kan være din gateway til viden indenfor projektledelse, uanset hvilken rejse du er på.

John Ryding Olsson Grundlægger & forfatter
John Ryding Olsson Grundlægger & forfatter John Ryding Olsson

Søger du luft under vingerne?

Bliv opdateret med ny viden og nye værktøjer direkte i din indbakke