Destinationer

Hertzbergs motivationsteori

24. september 2021John Ryding Olsson

Hvad kendetegner os, når er vi motiverede?

David Rees 2000, skriver at en motiveret projektgruppe i længere perioder opnår præstationer, som ligger langt over deres sædvanlige præstationsniveau.  Den motiverede gruppe yder mere, sikrer højere kvalitet, har højere arbejdsmoral og øger chancerne for succes. Men hvad er det, der motiverer den enkelte i projektet?

Motivation og vedligeholdelsesfaktorer

Hertzberg lancerer i 1959 sin to-faktorteori, der skelner mellem faktorer, der skaber tilfredshed og utilfredshed. Man kan opfatte dem som speeder og bremse. For at højne motivationen skal jobbet indeholde en indvendig belønning bestående af mulighed for ansvarsfølelse, udfordringer, mulighed for forfremmelse og anerkendelse.  De faktorer der skaber tilfredshed i jobbet, kalder han motivationsfaktorer, og de faktorer som kan skabe utilfredshed, hvis de ikke er opfyldt til et vist niveau, kaldes vedligeholdelsesfaktorer.

 Det er vigtigt at forstå, at vedligeholdelsesfaktorerne ikke motiverer, men blot fjerner utilfredsheden. Selvfølgelig bliver jeg glad, hvis jeg får en lønforhøjelse, og det kan også være, at jeg er villig til at gøre en ekstra indsats kort efter. Men det varer ikke længe, før den nye løn blot er det normale. Hvis den nye løn stiller krav om mere arbejde, forskyder balancen sig og der kan opstå utilfredshed.

Nogle arbejdsgivere har misforstået det der hen, at når lønnen ikke er en motivationsfaktor, så er den nok heller ikke så vigtig. Men hvis lønnen er for lav, er der utilfredshed. Hvis der er stor utilfredshed i højre side af figuren, så er det rigtig svært at motivere i venstre side. Så utilfredshed kan blokere for motivation, men mangel på utilfredshed er ikke det samme som motivation. Man kan udtrykke det på den måde, at hvis der er for stor utilfredshed i venstre side af figuren så svarer det til, at nogle af de grundlæggende behov ikke er opfyldt i Maslows behovspyramide.

Hertzberg har gennemført meget detaljerede studier af de forskellige motivationsfaktorer mht. hvor kraftigt de virker og hvor længe de virker. Anerkendelse er en meget effektfuld motivationsfaktor, som er helt gratis, så det kan undre, at mange ikke bruger den mere. Ulempen ved anerkendelse er, at den hurtigt klinger ud. De rosende ord og klappet på skulderen jeg fik for to måneder siden, tæller ikke rigtigt mere. Derfor har det stor effekt, hvis der er en god feedback-kultur i projektet, hvor det ikke kun er projektlederen, der giver feedback, men alle i teamet giver hinanden feedback. Det er en positiv spiral. Ansvar er også en kraftig motivationsfaktor og den er langtidsholdbar. Motivation begrundet i ansvar rækker, indtil ansvaret ophører.

Hertzbergs motivationsfaktorer – potentiel speeder

Faktorer der skaber tilfredshed og motivation, hvis de opfyldes på et passende niveau. Niveauet er individuelt bestemt.

 • Jobbets indhold
 • Præstationsmuligheder
 • Ansvar
 • Indflydelse
 • Anerkendelse
 • Personlige udviklingsmuligheder
 • Muligheder for forfremmelse

 Hertzbergs vedligeholdelsesfaktorer – potentiel bremse

Faktorer som fjerner utilfredshed hvis de opfyldes på et passende niveau. Niveauet er individuelt bestemt. Hvis ikke de er opfyldt, skaber de utilfredshed og det kan virke hæmmende på motivationen.

 • Løn
 • Arbejdstid
 • Frynsegoder
 • Sociale forhold
 • Information
 • Fysiske forhold
 • Sikkerhed & tryghed

 Frederick Herzberg (1923-2000), klinisk psykolog og pioner af ‘job berigelse, betragtes som en af de store tænkere indenfor ledelse og motivation. Han blev født i Massachusetts 1923. Hans tog sin bachelor på City College i New York, efterfulgt af en kandidat grad ved University of Pittsburgh.

Herzberg blev senere professor i ledelse ved Case Western Reserve University, hvor han etablerede Institut for Industriel Mental Health. Han flyttede til University of Utah College of Business i 1972, hvor han også var professor i Management.

Frederick Herzberg kendte bog ”The Motivation to Work”, er skrevet med to forskerkolleger Bernard Mausner og Barbara Bloch Snyderman i 1959.

Referencer vedrørende motivation

 • Herzberg, Frederick (1987). “One More Time: How Do You Motivate Employees?” Harvard Business Review. 65 (5).
 • Bassett-Jones, Nigel; Lloyd, Geoffrey C. (2005). “Does Herzberg’s motivational theory have staying power?” Journal of Management Development. 24 (10).
 • Herzberg, Frederick; Mausner, Bernard; Snyderman, Barbara B. (1959). The Motivation to Work (2nd ed.). New York: John Wiley and Sons. ISBN 0-471-37389-3.
quote

"You cannot discover new oceans unless you have the courage to lose sight of the shore."

- Anonymous

Hvem er airborn leadership?

Som projektleder har jeg altid ønsket mig et sted, hvor jeg kunne klikke ind og få inspiration, relevant viden og konkrete værktøjer, uanset tidspunktet og hvor jeg var. En trådløs værktøjskasse hvor viden kom til mig gennem luften. En hjælp der kunne give mig et konkret løft i min nuværende udfordring.

Du har aldrig været vigtigere som projektleder. Projekter er motoren i udvikling af en bedre forretning, nye produkter, forbedringer i samfundet og den globale omstilling til bæredygtig energi og produktion. Dit lederskab er derfor altafgørende. Som leder og projektleder er du værktøjet, der skaber resultaterne.

Jeg håber airborn leadership kan være din gateway til viden indenfor projektledelse, uanset hvilken rejse du er på.

John Ryding Olsson Grundlægger & forfatter
John Ryding Olsson Grundlægger & forfatter John Ryding Olsson

Søger du luft under vingerne?

Bliv opdateret med ny viden og nye værktøjer direkte i din indbakke